Så blir den nya maten i hemtjänsten

De som har hemtjänst med matdistribution i Bjuvs kommun kommer med start denna vecka få sin mat lagad och levererad på ett nytt sätt. Den största skillnaden är att maten kommer distribueras kyld, vilket bland annat ger en högre livsmedelssäkerhet.

Medarbetare inom hemtjänsten var i förra veckan inbjudna till köket i Jens Billeskolan för provsmakning och genomgång av hur den nya maten lagas och distribueras. Förutom att provsmaka och tycka till om maten fick de även chans att ställa frågor om det nya sättet som maten kommer att levereras på.

 Bild på medarbetare i hemtjänsten som provsmakar den nya maten.  Bild på medarbetare i hemtjänsten som provsmakar den nya maten.Bild på köksmästare Michael Hallström som berättar hur den nya maten ska lagas och levereras.

Beslutet att leverera kyld mat istället för varm mat fattades i vård- och omsorgsnämnden i höstas. Beslutet togs bland annat för att kunna hålla en högre säkerhet på maten, då mat som ska distribueras varm måste hålla en viss temperatur tills den når fram.

- Nu kan vi leverera mat på ett säkrare sätt, tidigare hade vi problem att hålla värmen på maten. Dessutom kan de som har hemtjänst nu själva välja vilken tid de vill äta, säger Arvo Hellman, ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Bjuvs kommun.

Övergången till kyld mat innebär att kommunen nu kan kontrollera processen i matleveransen mycket bättre och säkerställa att kvaliteten på maten bibehålls hela vägen fram. De som har hemtjänst kan nu dessutom lättare i samspråk med hemtjänsten välja när de vill äta. Tidigare har den varma maten behövt ätas upp direkt innan den blir kall. Kyld mat innebär också att det kan erbjudas flera rätter att välja på.

- Det känns bra att kunna erbjuda en måltidslösning som dels är säkrare men där vi också kan tillgodose fler önskemål genom att utöka vårt utbud med flera rätter att välja mellan, säger Markus Östling, kostchef i Bjuvs kommun.

All mat tillagas på Jens Billeskolan, enligt konceptet "cook and chill". Detta innebär att all mat lagas från grunden på vanligt sätt och sedan kyls ned innan den packas och levereras. Den snabba nedkylningen gör att maten behåller smak och näringsinnehåll. Maten förvaras kyld hela vägen fram, och de som ska äta maten värmer den sedan själva i ugn eller micro.

- Vi förstår att det finns en viss oro kring förändringen men hoppas och tror att de flesta kommer att uppleva förändringen som positiv när de väl har provat maten, säger Markus Östling.

Webbredaktör: Agnes Petersen (asp)
Sidan ändrad: 2017-03-01

Kontakt

Bjuvs kommun

Telefon växel 042-458 50 00